Blog slider

BLOG

Een slechte eerste indruk is killing!
Heel veel organisaties houden vandaag de dag wervings- en selectiedagen. Vooral voor jongere medewerkers, bijvoorbeeld trainees. Met een grote groep sollicitanten ga je door de “wasstraat”. Uiteraard nadat je eerst door de brief/cv selectie bent gekomen.

 

Vaak houdt de wasstraat in dat je eerst een praatje krijgt van de algemeen directeur. Vervolgens heb je een sollicitatiegesprek vaak in de vorm van een “speeddate sessie” met de 1 van de leidinggevenden vergezeld van de recruiter of een ander HR persoon. Daarna volgen de kennis en competentietesten en afhankelijk van de job eventueel ook een fysieke vaardigheidstest. En tenslotte een assessment gesprek met een psycholoog. Als je mazzel hebt, hoor je aan het eind van de dag of je er door bent en snel een arbeidsvoorwaarden voorstel ontvangt.

 

Dit klinkt allemaal heel indrukwekkend en je denkt misschien nu dat alle onderdelen tot een goed afgewogen oordeel komen. Maar vergis je niet: de indruk die je in de eerste minuten van het sollicitatie gesprek maakt is eigenlijk alles bepalend! Een slechte eerste indruk is killing! Want als dat mis gaat dan kun je het vaak vergeten. De persoon die tegenover je zit wordt onbewust heel erg afgeleid door de dingen die hij of zij minder vindt.

 

Wanneer is die eerste indruk niet goed? Als je bijvoorbeeld te laat binnenkomt en gaat zitten met je jas nog aan (echt waar: het gebeurt!). Of als je bij een groot bedrijf netjes in je corporate pak binnen stapt en er zitten vlekken of allemaal haren op….. Ook een heel slap handje en een zachte stem zullen je niet helpen. Meteen “je” en ”jij” zeggen tegen jouw toekomstige leidinggevende is ook vaak niet gewenst.

 

Wat kun je eraan doen? Nou, heel veel! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kleding schoon is en zorg ervoor dat je ruim op tijd bent. En wat ook helpt als je het gesprek vooraf oefent met een bekende. Wees je ervan bewust dat bij die eerste indruk de radartjes gaan draaien aan de overkant, dus blijf er alert op hoe je overkomt die eerste 10 minuten. Dan komt het vast helemaal goed!