Puck HR Communications

BLOG

Blog #1: Na de zomer

Na de zomer: terug in de dip of bevlogen aan de slag?

De vakantie zit er op, veel medewerkers zijn weer aan het werk. Maar zijn ze energiek en opgeladen aan de slag? Voelen ze zich betrokken bij hun werk of voelen ze meteen weer een mega energy-drain? Als dat laatste het geval is dan heb je als werkgever een probleem. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat bevlogen medewerkers beter presteren. Van alle werkenden in Nederland is maar zo’n 12% echt bevlogen. Wat nu? Er zijn oplossingen voor.

  • Je kunt als medewerker zelf iets doen. Kijk goed naar je eigen kwaliteiten en zoek naar werk wat daarbij past. Stel haalbare doelen voor jezelf en creëer een positief gevoel bij jezelf door bijvoorbeeld anderen te helpen.
  • Als leidinggevende heb je zelf direct invloed op een positief werkklimaat. Loop over de werkvloer, geef complimenten, toon je waardering, laat je mensen weten dat hun prestaties belangrijk zijn voor het succes van de organisatie en sta open voor hun feedback.
  • HR kan ook helpen. Het HR team kan bij ontevredenheid van de medewerkers de leidinggevenden en de teams ondervragen wat er mis is en de verbeterpunten oppakken. Zij kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij teamontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en coaching.
  • Communicatie is een ander belangrijk element om de betrokkenheid van medewerkers te verbeteren. Het kan de dialoog op gang brengen tussen werkgever en medewerkers, maar ook tussen de collega’s onderling. Het is belangrijk dat met communicatie middelen de doelen van de organisatie helder gemaakt worden. En als er meer transparantie is over de dingen die spelen binnen een organisatie, dan voelen mensen zich eerder meer betrokken en verbonden.

Wanneer alle partijen zich op deze manier inzetten dan krijgen medewerkers meer werkplezier en worden zij meer gemotiveerd. En wie wil dat nu niet?Als de passie van je collega’s samenvalt met jouw organisatiedoelen dan zit het goed met het succes van de organisatie!